Kerststallenrit 2013

2013 Kerststallenrit

Kerststallenrit 22 december 2013 

 

Tien uur. Verzamelen bij Golden Tulip en 10.30 u. ….rijen maar met een groep van 15 Gaayers. De eerste rit van het nieuwe toerseizoen beloofde een mooie te worden. De traditionele Kerststallenrit voor de winterharde Gaayers in de club.

Maar helaas voor hen……het was geen winters weer maar een heerlijke voorjaarsachtige dag met een klein zonnetje erbij….het kon niet op!

De eerste stal in Dorst was gelijk een voltreffer. Wat een prachtige stal, met vrij moderne (iemand zei Playmobiel-achtige) figuren. Iets verderop in Molenschot had men gekozen voor een stal met tribunes ervoor. Ja, kom er maar op. Wel geinig.

Daarna gelijk koers gezet richting Gilze. Dat was effe zoeken maar achter het oude Raadhuis stond zowaar een stal bij iemand in de achtertuin. Een mooie stal in een mooie omgeving. Wel jammer dat er een traliehek voor stond. Niet echt uitnodigend.

In Tilburg staan zelfs twee stallen. Eén bij Hofstede de Blaak en één op de Heuvel. Tja, de vraag blijft wel…”Welke is nu de échte?” Maar eerlijk is eerlijk die op de Heuvel valt wel onder de categorie “Erg Mooi”. 

Tilburg doorkruisen kost veel tijd. Volgens Paul zijn de verkeerslichten daar echte STOPlichten. Wat een ramp. Maar eindelijk waren we de stad uit en reden richting Moergestel.

Daar hebben ze een wel heel inventieve oplossing bedacht tegen vandalisme. “Je hangt die stal gewoon op 3 meter hoogte”. Slim hoor. Daar kan geen vandaal tegenop… letterlijk en figuurlijk.

12.15 u. Mooi op tijd in Oirschot voor de lunch. De Kerststal daar ging pas om 14.00 u. open met echte beesten. Maar wij gingen de kroeg in voor een “Eenvoudige doch Voedzame maaltijd” ….ahum.

Na de lunch de veren wat strekker afstellen van de motor en op naar de volgende stallen.

Tien minuten later kwamen we door het Buurtschap Straten. Wat een idyllisch plekje voor een kerststal; direct naast een oude kapel.  En als klap op de vuurpijl komen er nog twee pony’s voorbij die een karretje trokken waar een wel heel mooie menner op zat.  Het kon niet op. Oh ja, voor diegene die het ook een mooi plekje vonden…..er staat daar een mooie boerderij te koop.

Maar de tocht gaat verder via Oisterwijk waar we vermoeide Kerstmannen tegen komen. En ééntje die zijn arreslee heeft ingeruild voor een motor. Goeie keus lijkt me. Maar wij komen natuurlijk voor de stal. Een prachtige, uit hout gesneden, beeldengroep.

In Udenhout heeft men vlak boven Jozef een camera opgehangen om de baldadige jeugd (of oudjes???) te weren. Het schijnt te moeten helaas.

Bij het verlaten van Udenhout plotseling wat druppels.  Oeps, regenjack maar aantrekken. En dat was ook maar net op tijd. Een giga hoosbui  barste los die zo’n kwartiertje duurde. Maar toen waren er al diverse Gaayers die plotseling wisten wat ze aan de Kerstman willen vragen:  NIEUWE REGENKLEDING. Ja, zelfs ík moet toegeven dat het een behoorlijke regenbui was. En dat wil wat zeggen voor hen die mij kennen…….!!!

Maar regen of niet, wel effe de route afrijden hoor. Dus werd de stal met levende have in Kaatsheuvel aangedaan en de door video camera’s bewaakte stal in Dongen.

Op naar het eindpunt. De laatste stal in Oosterhout. Lest best?? Nou nee dus. Dat was een behoorlijk deceptie. Een paar beelden staan in een onooglijk hoekje weggemoffeld in de Stadstuin de Schelp. Geen stal, geen versiering, geen beesten….niets. Schande. Als je als stad dan besluit een kerstgroep te plaatsen, doe het dan goed. Ik heb hierover dan ook een klacht ingediend bij “mijn Oosterhout”. Wellicht hebben ze iets aan de foto’s van die prachtige kerststallen onderweg.

Op de markt in Oosterhout hebben we met de overgebleven leden van de groep Kerststallenrijders (Paul, Petra, Eric Arts en ik) nog even lekker geëvalueerd bij gitaarmuziek en een lekker kopje koffie. De rest was al naar huis om op te drogen, denk ik.

 

Conclusie: Geslaagde rit, smaakt naar meer. Volgend jaar maar weer.

 

LUDO

comments powered by Disqus